„Wyklęty” coraz bliżej!

Fundacja Między Słowami aktora Marcina Kwaśnego w maju skończy zdjęcia do filmu o żołnierzach niezłomnych pt. „Wyklęty” w reżyserii Konrada Łęckiego. Film w kinach będzie można zobaczyć wiosną przyszłego roku. Strategicznym sponsorem filmu zostało PGNiG.

Pierwszy klaps na planie „Wyklętego” padł w marcu 2014 r. Od tego czasu zrealizowaliśmy blisko 4500 ujęć, a nasze wysiłki zostały dostrzeżone i wsparte przez firmy i osoby prywatne. Wokół produkcji skupiły się wysiłki ludzi oraz instytucji, którym zależy na przywróceniu pamięci bohaterów, którzy po II wojnie światowej nie złożyli broni, tylko dalej walczyli z sowietyzacją Polski. Scenariusz autorstwa Konrada Łęckiego, połączył losy kilkunastu prawdziwych postaci, wiele wspaniałych epizodów i przesłanie, że przegrywając można zwyciężać moralnie.

W role żołnierzy wyklętych wcielili się m.in. Marcin Kwaśny i Wojciech Niemczyk oraz aktorzy teatru w Kielcach. W rolach drugoplanowych wystąpili artyści kilku pokoleń, w tym. m.in. Olgierd Łukaszewicz, Ignacy Gogolewski, Marcin Troński, Marek Siudym, Piotr Cyrwus, Janusz Chabior i Marcel Sabat.

Na planie gościliśmy również grupy rekonstruktorów m.in. z Warszawy, Płońska i Rzeszowa. Zdjęcia były realizowane w Województwie Świętokrzyskim, w miejscach, gdzie kilkadziesiąt lat wcześniej rozgrywały się opowiadane wydarzenia. O tym jak trafnie zostały wybrane miejsca akcji świadczy to, że na terenie Gminy Sitkówka Nowiny niedługo po wyjeździe ekipy filmowej odkryto nieznane mogiły.

Pierwszy rok produkcji sfinansowaliśmy z darowizn osób prywatnych oraz małych firm i parafii. Z czasem udało nam się pozyskać sponsorów, takich jak: Teatr Polski Inc. Z Nowego Jorku, KRAM S.A. i Fundacja PGE. Nawiązanie współpracy z Polskim Górnictwem Naftowym i Gazownictwem, które zostało Strategicznym Sponsorem filmu pozwoliło na zamknięcie etapu zdjęć. Przed nami kolejne wyzwanie – montaż i postprodukcja filmu.

Prowadzimy intensywne rozmowy z przyszłym dystrybutorem i mamy nadzieję, że 1 marca 2017 r. z okazji Narodowego Dnia Żołnierzy Wyklętych będziemy mogli pokazać nasz film publiczności.