MARCIN KWAŚNY

RADA FUNDACJI

Marcin Kwaśny, ur. 5 I 1979, Tarnów – aktor, scenarzysta, reżyser teatralny.
Ukończył Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie (2002) uzyskując w trakcie studiów prestiżowe stypendium Katarzyny Frank-Niemczyckiej.
Aktor stołecznego Teatru Kwadrat (od 2002). Zdobywca wielu nagród aktorskich i wyróżnień, m.in.: wyróżnienia „Opus Film” na XX Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi (2002), wyróżnienia na Ogólnopolskim Festiwalu Komedii „Talia” w Tarnowie za monodram Marka Koterskiego „Nienawidzę” (2004), Grand Prix na IV Festiwalu Sztuki Słowa „Verba Sacra”, a w Poznaniu (2004), głównej nagrody aktorskiej za rolę w filmie „Rezerwat” na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym „Golden Brig” w Odessie (2008), nagrody za scenariusz (wraz z Łukaszem Palkowskim) na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Krajów Nadbałtyckich w Swietłogorsku (2008).
Jego debiutem w Teatrze Telewizji był spektakl „Edward II” Marlowa w reż.Macieja Prusa (2002) . Zagrał kilkadziesiąt ról epizodycznych, kilkanaście drugoplanowych i kilka głównych w filmach polskich i zagranicznych, w tym.m.in Rezerwat, Wszyscy jesteśmy Chrystusami, Polowanie na Anglika, Patagonia, Aglaja.
Szerszej publiczności znany z takich seriali jak Mrok, Na kocią Łapę, Szpilki na Giewoncie, Klan.
Jako reżyser debiutował spektaklem „Wariactwa według Czechowa” (maj 2009)
Razem z policjantem Marcinem Skórą napisał sztukę teatralną pt.”Kto dogoni psa?”, którą wyprodukował i wystawił w teatrze Ochoty w Warszawie (październik 2009). Od roku 2014 gościnnie występuje na deskach Teatru Polskiego w Warszawie w spektaklu „Król Lear” Williama Shakespeare’a w reżyserii Jaquesa Lassalle’a.
Założyciel fundacji „Między Słowami”, zasiada w jej radzie, która jest jej organem nadzorczym.

Dorota Bogucka – Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych oraz podyplomowych studiów europejskich na Uniwersytecie Warszawskim, a także podyplomowych studiów PR na Uniwersytecie w Leiden (Holandia). W 2009 r. ukończyła Warsztaty Krytyki Teatralnej organizowane przez Polski oddział Międzynarodowego Stowarzyszenia Krytyki Teatralnej.
Od stycznia 2010 Prezes Fundacji Między Słowami, wcześniej zasiadała w zarządzie Fundacji. PR Manager Teatru Praskiego.
Pracowała w Biurze Prasowym Rządu (dzisiejszy CIR), gdzie kierowała działem wydawniczym. Od kilkunastu lat zajmuje się dziennikarstwem i publicystyką ekonomiczną, m.in. w: „Gazecie Prawnej”, „Życiu”, „Sukcesie” oraz „Gazecie Bankowej”, gdzie zadebiutowała w 1997 r., a następnie pełniła funkcję zastępcy redaktora naczelnego. Redaktor naczelna pism: „Europlan”, „Eurofakty”, portalu „Zarządzanie Ryzykiem”, zastępca redaktora naczelnego „Przeglądu Technicznego”. Współpracowała m.in. z Telewizją Polską („Delegacja”), firmą producencką Digital Broadcast, „Zwierciadłem”, portalem onaonaona. Współtworzyła Klub Dziennikarzy Biznesowych przy Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich. Wybrana na przewodniczącą Sądu Koleżeńskiego Warszawskiego Oddziału SDP. Dwukrotnie zasiadała w Jury konkursu o nagrodę im. Eugeniusza Kwiatkowskiego.
DOROTA BOGUCKA

PREZES FUNDACJI

KONRAD ŁĘCKI

ZARZĄD FUNDACJI

Konrad Łęcki urodził się 13 grudnia 1976 roku w Kielcach. Jest absolwentem Akademii Filmu i Telewizji specjalność: reżyseria filmowa oraz Wydziału Prawa Europejskiej Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Warszawie. Ukończył także studium aktorskie Lart studiO w Krakowie. Już jego pierwsza większa etiuda szkolna, pt. ,,Grudniowe Rozmowy” została zauważona i wielokrotnie nagrodzona. Film zakwalifikował się na najważniejszy festiwal filmowy dla młodych reżyserów w Koszalinie. Znamienne, że na festiwalu tym w kategorii ,,filmy studenckie” znajdują się z reguły obrazy zrealizowane przez absolwentów państwowych szkół filmowych. Konrad Łęcki zrealizował swój film już po… 3 miesiącach pobytu w szkole. Obraz zdobył wiele nagród na wielu festiwalach: wygrał m. in. Festiwal Filmowy ,,Drzwi” zdobywając Złotą Framugę, zajął drugie miejsce na festiwalu filmowym Filmowe Południe ,dostał trzecią nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym im. Ireneusza Radzia . Jako jedyny polski film zakwalifikował się na Międzynarodowy Festiwal Filmowy we włoskim Udine.
Kolejny film Konrada Łęckiego okazał się nie lada eksperymentem. ,,Imperator”‚ opowiada historię osadzoną w realiach Starożytnego Rzymu. Ciekawostką jest to, że cały projekt zrealizowany został w języku łacińskim. Najważniejszy obrazem do tej pory w dorobku Konrada Łęckiego jest ,, Pre Mortem” – projekt zrealizowany w ramach pracy dyplomowej opowiadający historię polskich żołnierzy zamordowanych w Katyniu. W filmie zagrało wielu wybitnych aktorów, m. in.: Beata Tyszkiewicz, Marcin Troński, Marcin Kwaśny, Anna Czartoryska, Paweł Deląg. Obraz zakwalifikował się na 38 Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (w kategorii filmów studenckich), na 25th Polish Film Festival in America w Chicago, a także w kategorii Panorama Kina Polskiego na festiwalu Camerimage w Bydgoszczy. Ponadto prezentowany był na wielu innych pokazach krajowych, gdzie za każdym razem spotykając się z rewelacyjnym przyjęciem.

W swoich filmach Konrad Łęcki często nawiązuje do historii. Opowiada o ważnych wydarzeniach stosując optykę zwykłego człowieka. Jego bohaterowie stają przed ważnymi dylematami – muszą dokonać niełatwych wyborów. To właśnie silne emocje są w jego obrazach najważniejsze. Obecnie reżyser przystąpił do realizacji najważniejszego filmu w swoim dotychczasowym dorobku. Tematykę jego pełnometrażowego debiutu filmowego stanowić będą ,,Żołnierze Wyklęci”. Jest to temat niezwykle złożony, a jednocześnie wciąż wzbudzający ogromne emocje. Zdjęcia rozpoczną się w marcu 2014 r. Premiera przewidywana jest na marzec 2015.

Lidia Sadowska pracuje jako niezależny producent filmowy. Jest absolwentką wydziału marketingu Uniwersytetu Warszawskiego, studium fotografii pod patronatem SPAF oraz Akademii Filmu i Telewizji.
Debiutowała w roli kierownika produkcji studenckich etiud filmowych, aby wkrótce zrealizować większe produkcje – krótkometrażowe „Grudniowe rozmowy” oraz średniometrażowe „Imperator” oraz „Pre Mortem”, gdzie będąc nieznaną jeszcze producentką, zaangażowała do filmu takich aktorów jak Beata Tyszkiewicz, Paweł Deląg, Marcin Kwaśny, czy Anna Czartoryska-Niemczycka. W trakcie produkcji ww. filmów Lidia Sadowska była odpowiedzialna oprócz organizacji planów również za pracę działów scenografii i kostiumów. Wymienione filmy odniosły szereg sukcesów, kwalifikując się na najważniejsze polskie festiwale, m.in. Młodzi i Film w Koszalinie, Camerimage oraz Festiwal Filmowy w Gdyni, a także zostały pokazane w stacjach telewizyjnych Canal Plus, Ale Kino i TVP Historia. Lidia Sadowska reprezentowała twórców filmu „Pre Mortem” na Festiwalu Filmu Polskiego w Chicago.
Sukcesy ww. filmów oraz ich rozmach produkcyjny, wyróżniający się jak na warunki etiud studenckich, otworzyły Lidii Sadowskiej drzwi do dalszej kariery w branży produkcji filmowej. Aktualnie współpracuje z firmą Universal Music Polska, zajmując się produkcją teledysków, które notują zarówno wiele pozytywnych opinii jak i dużą oglądalność. Prywatnie Lidia Sadowska jest osobą kreatywną i pełną energii do działania, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół i współpracowników. Jako osoba o wielu zainteresowaniach jest także pasjonatką fotografii.
Twórcy współpracujący z Lidią jednoznacznie oceniają, że nie ma dla niej żadnych kompromisów, ani spraw niemożliwych do załatwienia w zakresie profesjonalnej produkcji filmowej.
LIDIA SADOWSKA

ZARZĄD FUNDACJI